caini de vanzare

Educatie si dresaj


Indiferent de modul in care ne pregatim sa crestem si sa educam un caine, exista o serie de deprinderi pe care acesta este bine sa si le insuseasca inca din primele zile dupa adoptie, deprinderi menite sa usureze convietuirea dintre membrii familiei si micutul catel.In randul crescatorilor consacrati exista o vorba care, noi o consideram ca are o mare greutate in modul de manifestare a catelului notru: "Nu-i cereti mai mult decat ii puteti oferi!"

La baza oricarui program de dresaj exista 10 reguli de care trebuie sa tinem cont, asa cum subliniaza Bruce Fogle in cartea sa intitulata "The Dog's mind".

1.Orice caine sanatos poate invata la orice varsta, pana cand batranetea ii deterioreaza capacitatile.

2.Cel mai bine se efectueaza dresajul atunci cand exista rabdare si se utilizeaza recompense adecvate.Recompensa se atribuie la momentul efectuarii exercitiului sau la cateva secunde dupa aceea.

3.Recompensa intermitenta a unei actiuni intareste reflexul si il face mai greu de atins.

4.Valoarea recompensei trebuie sa fie in raport cu precizia si intensitatea raspunsului din partea cainelui.

5.Procesul invatarii trebuie in mod obligatoriu sa fie placut pentru catel.Sedinta de lucru nu trebuie sa depaseasca 10 minute.Se pot realiza 2-3 sedinte pe zi.Un caine obosit nu invata cu usurinta, ci dincontra.Activitatea mentala este mult mai obositoare decat cea fizica.

6.Primele exercitii se efectueaza intr-o zona lipsita de stimuli puternici.De indata ce raspunsul este bun, se poate lucra si in zone cu stimuli unde se repeta exercitiile deja lucrate.

7.Cainele trebuie sa invete comenzile: Aici, Sezi, Asteapta, Culcat, in aceasta ordine.Daca un caine nu invata sau nu trece peste unul din exercitiile mentionate, nu trebuie pedepsit, ci trebuie revenit la nivelul anterior si retrecut prin procesul invatarii.Intotdeauna, sedinta trebuie finalizata cu un exercitiu pe care cainele il lucreaza bine - un bun prilej pentru a-l lauda entuziast.

8.Pentru obtinerea tentiei, folositi cat mai des numele cainelui.Comenzile, in general, trebuie sa fie scurte si precise.

9.Cand raspunde la comenzile unui membru al familiei, catelul trebuie sa treaca printr-un program ce contine aceleasi exercitii, cunoscute in prealabil, cu ceilalti membri.In acest fel invata ca, in ierarhia familiei, el nu are o pozitie autoritara.

10.Pedepsele nu dau mereu rezultatele scontate.Ele trebuie folosite cu multa atentie si discernamant.Tonul vocii si o provire insistenta asupra cainelui pot da rezultate de exceptie.

In mod similar speciilor ce au manifestari psihice superioare, cainele incepe practic sa perceapa mediul inconjurator inca din primele ore de viata.Putem deci afirma, fara teama de a gresi, ca el incepe sa invete de la cea mai frageda varsta.Ceea ce trebuie insa sa invatam este faptul ca, in functie de varsta catelului se modifica si capacitatea sa de perceptie si de memorare, intr-un cuvant, potentialul sau intelectual.

Asa cum am mai subliniat, bazele educatiei se pun inca din primul moment cand catelul ajunge la noul sau camin,.Perioada in care catelul se mai gaseste impreuna cu mama si cea imediat urmatoare intarcarii, este de fapt etapa in care catelul invata mai mult jucandu-se.Este perioda cand invata sa vina la chemare (acest lucru il deprinde foarte usor alaturi de mama si de fratii sai, atunci cand crescatorul chema cateaua la el, puii urmand-o in mod firesc), va invata sa-si recunosca numele, mai ales daca acestuia ii sunt asociati o serie de stimuli placuti, va depride tonul unei comenzi de interdictie sau a cuvintelor de lauda sau de incurajare.

Joaca cu catelul va duce la formarea si intarirea atasamentului dintre acesta si stapanul sau, deosebit de necesar pentru buna desfasurare a procesului educativ, precum si la punerea bazei pentru o serie de deprinderi ce se vor forma ulterior.Joaca cu mingea sau cu o alta jucarie ce este aruncata si apoi readusa de catre catel, constituie primii pasi in invatarea deprinderii de a aporta diverse obiecte.

Dezvoltarea mirosului si pastrarea urmei pot fi incepute tot prin joaca.In timpul unei plimbari, cand observam un moment de neatentie din partea catelului, putem sa ne ascundem, asteptand ca acesta sa ne caute si sa ne gaseasca; putem trasa cu ajutorul unei bucatele de carne o dara ce va fi urmata de catel, la capatul acesteia oferindu-i o recompensa.

Cu astfel de preocupari se vor scurge primele 5-6 luni din viata catelului, dupa care se poate incepe dresajul.Cele intiparite in aceste luni se vor corecta foarte greu sau deloc in perioadele urmatoare.

Cabinet Veterinar Iasi


Hranirea cateilor
Hranirea cateilor se va face in prima faza cu o conserva de tipul Pedigree Junior, ...detalii
 
Deparazitarea cateilor juniori
Primul lucru pe care un proaspat proprietar de caine trebuie sa-l faca este de a ...detalii
 
Vaccinarea catelului proaspat cumparat
Fiecare catel pe care compania noastra il comercializeaza este vaccinat la zi cu produse din ...detalii
 
Vand Yorkshire Terrier
Vand catei Yorkshire Terrier, rasa pura, din parinti participanti la concursurile de frumusete, 2 luni, ...detalii
 
Vand Westie
Vand Westie, rasa pura, din parinti participanti la concursurile de frumusete, 2 luni, carnetel de ...detalii
 
caini de vanzare     despre noi     rase de caini     caini de companie     caini de paza     caini de vanatoare     articole     termeni si conditii


Recomandam: Caini de vanzare | catei de vanzare | pisici de vanzare | cabinet veterinar iasi | caini de vanzare | bichon de vanzare | amstaff | yorkshire terrier | caini de vanzare | bichon maltez | rottweiler